Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش الف، روز سه‌شنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) بود که توافق هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵ در وین منعقد شد و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در یک نشست خبری در مقابل رسانه‌ها با خواندن بیانیه‌ای اعلام کردند که توافق نهایی در برنامه هسته‌ای ایران به دست آمده‌ است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این توافق واکنش‌های زیادی را در رسانه‌های داخلی و خارجی به همراه داشت. اما با روی آمدن ترامپ،  وی منتظر هر فرصتی برای متهم کردن ایران و خروج از برجام بود.

سرانجام در ۱۸ اردیبهشت ۹۷، دونالد ترامپ رسماً اعلام کرد که آمریکا از برجام خارج میشود و ایران بعد از گذشت یک سال از خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام، با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که براساس بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، اجرای برخی اقدامات در چارچوب این تهعدنامه را متوقف می‌کند. ایران هشدار داد که ظرف ۶۰روز ذخایر خود در اورانیوم و آب سنگین را از میزان توافق شده در برجام عبور خواهد داد که بنابر اعلام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ذخایر اورانیوم غنی شده ایران هم‌اکنون از ۳۰۰کیلوگرم فراتر رفته و ذخایر آب سنگین نیز در حال افزایش است.

***تنها دستاورد برجام اجماع علیه غرب بود

ابوالفض ظهره‌وند کارشناس مسایل سیاست‌خارجی و هسته‌ای در گفتگو با خبرنگار سیاسی الف، در مورد چهارمین سالگرد توافق هسته‌ای بین ایران و ۱+۵ و اینکه چه اتفاقی افتاد تا برجام به این نقطه رسید، اظهار داشت: برجام یک تجربه تلخ در سیاست‌خارجی بود که نتوانست انتظارات ایران را برآورده کند اما شاید بتوان گفت که این تلخ‌نامه موجب شد تا افکار عمومی بیشتر به یکدیگر نزدیک شده و علیه غرب به اجماع برسند. روزی که توافق هسته‌ای رخ داد، بسیاری از مردم به خیابان‌ها آمده و ابراز خرسندی کردند ولی بعد از کارشکنی‌های آمریکا و اروپایی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که باید به ظرفیت‌های ملی و داخلی اتکا کرد و به این ترتیب تصویری واقع بینانه از نوع روابط ما با غرب شکل گرفت.

*** نباید منتظر تاییدیه غرب می‌ماندیم

وی تصریح کرد: اقدامات اروپایی‌ها در طی این سال‌ها نشان داد که سیاست آنها جدا از آمریکا نیست و نباید به دنبال این باشیم که برای غرب اعتمادسازی کنیم و منتظر تاییدیه آنها باشیم .  ما باید مسیر خودمان را طی کنیم و نباید چشم امید و صنعت کشور را به نگاه غربی‌‌ها گره بزنیم.

ظهره‌وند به اتفاقات اخیر در طول یک‌ماه گذشته اشاره کرد و گفت: ما در تحولات یک ماه اخیر، پیروزی‌هایی را در حوزه‌های مختلف کسب کردیم، پیروزی‌هایی در غرب آسیا، ایستادگی سپاه پاسداران در مقابل رجزخوانی آمریکا و سقوط پهپاد آمریکا نشان از ظرفیت داخلی و ایمان به ابزارهای قدرت داخلی خودمان دارد. دولت باید همان سال گذشته و با خروج آمریکا از برجام، دو بند ۲۶ و ۳۶ در چارچوب برجام را اجرایی میکرد، متاسفانه عدم خودباوری در ساختار دولت و اعتماد به غربی‌ها همچنان وجود دارد که باید از بین برود.

 

این کارشناس مسایل هسته‌ای تاکید کرد: اگرچه برجام برای کشور بسیار هزینه‌ساز بود چراکه چهار سال وقت کشور را تلف کرد و اما می‌تواند چراغ راه آینده در این جهان پر آشوب باشد که لحظه به لحظه منازعات گسترده‌تر می‌شود و کشورها تنها بر اساس منافع فردی تصمیم‌گیری می‌کنند و عنوانی به نام حقوق‌بشر وجود ندارد و شعارهایی از این دست رنگ باخته است و چنین نتیجه‌ای حاصل شد که مذاکره با غرب معنا ندارد و نمی‌توان به آنها اعتماد کرد.

*** جایگاه سازمان‌های بین‌المللی تنزل پیدا کرده است

ظهره‌وند به تضعیف جایگاه سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی در طول این یک سال اخیر و پس از خروج آمریکا از برجام اشاره کرد و گفت: در این دوره ترامپیسم، آمریکا در حال افول است چراکه ظرفیت‌های نرم خود را از دست داده و چهره واقعی خود را نشان داده است، از طرفی سازمان‌های بین‌المللی هم فاقد نقش مستقل خود در این دوران هستند چراکه اراده‌ای خارج از تصمیم دولت آمریکا وجود ندارد. به طور مثال ما در مورد خروج آمریکا از برجام و همچنین توقیف نفتکش ایرانی شاهد بودیم که سازمان‌ ملل هیچ واکنشی در این خصوص نشان نداد که این موضوع جایگاه سازمان ملل و دیگر نهادهای حقوقی و بین‌المللی را دچار تنزل می‌کند.

*** خروج آمریکا از برجام نشان داد هیچ توافق بین‌المللی با حضور آمریکا اعتبار ندارد

وی ادامه داد: یکی از موضوعاتی که در برجام غربی‌ها را نگران می‌کند این است که برجام توافق بین‌المللی بود و این نوع برخورد از طرف آمریکا نشانگر این است که توافقات بین‌المللی با تغییر دولت‌ها در آینده نیز به راحتی می‌توانند زیر پا گذاشته شوند لذا توافقات بین‌المللی با حضور آمریکا فاقد اعتبار است و این موضوع می‌تواند بی‌اعتمادی وسیعی را نزد افکار عمومی دنیا نسبت به نقش سازمان‌های بین المللی و آمریکا ایجاد کند.

*** اینستکس دردی از اقتصاد ایران را درمان نمی کند

این کارشناس مسایل سیاست ‌خارجی به موضوع اینستکس اشاره کرد و گفت: همان طور که خود اروپایی‌ها هم به آن اذعان دارند، اینستکس به هیچ عنوان نمی‌تواند در کوتاه مدت دردی را از اقتصاد ایران درمان کند چراکه ظرفیت اینستکس تنها در قامت چند میلیون دلار است و نقشی در تبادلات مالی و نفتی ما ندارد، در واقع چیزی به نام نفت و پولی ناشی از فروش آن به ایران نمی‌رسد، لذا جمهوری اسلامی ایران باید در این برهه زمانی بسیار هوشمندانه عمل کند، به نظر می‌رسد غربی‌ها باز هم به این دنبال این هستند تا ایران را به پای میز مذاکره بنشانند و درخواست‌های دیگری مطرح کنند که جزو خطوط قرمز ایران است.

وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران باید مسیر خودش را طی کند و اتفاقا اروپایی‌ها را در موقعیتی قرار دهد که آنها برجام را احیاء کنند و توپ را در زمین آنها بیندازد.

 

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۰۱۲۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سعید لیلاز: افشای فایل صوتی ظریف، عمدی بود

 به گزارش تابناک، محمد ایمانی در کانال تلگرامی عقل و انصاف نوشت: اردیبهشت ۱۴۰۰، درز فایل صوتی گفت‌وگوی محرمانه ظریف با «مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری»، اعتراض‌ بسیاری را موجب شد. او در این مصاحبه، عملکرد شهید سلیمانی را زیر سؤال برده و عملکرد نیروهای نظامی را موجب ناکامی ‌برجام معرفی کرده بود.

سه سال بعد، سعید لیلاز که فرد مصاحبه‌کننده بود، می‌گوید افشای آن فایل (که قرار بود محرمانه و برای ثبت در آرشیو و اسناد ملی باشد) عمدی بوده است!

لیلاز در گفت‌وگو با شرق، درباره این که چرا حامی مذاکره بود اما منتقد برجام شد، می‌گوید: من آن زمان موافق مذاکرات برابر بودم. اتفاقا اگر ما برجام یک را امضا نمی‌کردیم و به شکست نمی‌رسید، من مخالف جدی برجام ۲ و ۳ نبودم؛ ولی وقتی برجام این سرنوشت را پیدا کرده است، دیگر برجام‌های بعدی فایده‌ای ندارد. مخالفت من نتیجه یک سیر تحلیلی از تطور تاریخی مذاکرات و نتیجه آن است. وقتی ما نتیجه برجام را در شرایط کنونی می‌بینیم، واقعا دیگر نباید نگاه مثبتی به مذاکرات نابرابر- تاکید دارم مذاکرات نابرابر- داشت.

او درباره افشای فایل گفت‌وگوی محرمانه‌اش با ظریف اظهار کرد: من از گفتن جزئیات خودداری می‌کنم. سربسته می‌گویم که ماجرای انتشار آن فایل، بدون آنکه بگویم چه کسی چه کاری کرد، یکی از اهداف و دلایل افشاگری آن، با هدف ارسال پالس بود که اگر دولت بایدن می‌خواهد برای احیای برجام کاری بکند، در همین ماه‌های منتهی به پایان دولت روحانی باشد که احیای برجام بتواند به جریان همسوی دولت روحانی برای تداوم قدرت کمک کند و دولت بایدن متاسفانه حتی همین کمک را هم نکرد.

لیلاز می‌افزاید: «آمریکایی‌ها در دولت بایدن، نه در چند ماه پایانی دولت روحانی کاری برای احیای برجام کردند که مثلا به سود اصلاح‌طلبان و میانه‌روها تمام شود و نه حتی در دولت رئیسی توانستند برجام را احیا کنند که به سود اصولگراها باشد.

او می‌گوید: اکنون ایران زمین بازی را عوض کرده. غنی‌سازی را تا ۶۰ درصد برده، فلز اورانیوم تولید کرده و سانتریفیوژهای نسل جدید را هم به کار برده است. پس دیگر روند بازی عوض شده است. چرا؟ چون ایران فهمیده اگر کماکان به انفعال و مماشات ادامه دهد، حد یقفی برای زیاده‌خواهی آمریکا وجود ندارد و مرتبا جلوتر می‌آید».

یادآور می‌شود ظریف در  مصاحبه مورد بحث، عملکرد شهید سلیمانی را زیر سؤال برده و به دروغ، این عملکرد و عملکرد نیروهای نظامی را موجب ناکامی ‌برجام معرفی می‌کند.

ظریف به شکلی مغرضانه و تحریف‌آمیز گفته بود: «من دیپلماسی را بیشتر برای میدان هزینه کردم، تا میدان برای دیپلماسی هزینه شده باشد. هیچ زمانی نتوانستم به فرمانده میدان [نظامی] بگویم کاری را بکن، چون در دیپلماسی نیاز دارم. تقریبا هربار که من برای مذاکره رفتم، این سلیمانی بود که می‌گفت می‌خواهم تو این خاصیت یا نکته را بگیری. وقتی میدان [نظامی] تصمیم‌گیر باشد، این می‌شود. وقتی که میدان بخواهد بر استراتژی کشور حاکم شود، ‌این می‌شود که می‌توانند با ما بازی کنند.»

ظریف همچنین گفته بود: «بین ۲۳ تیر ۹۴ که برجام نهائی شد تا ۲۶ دی ۹۴ که برجام به مرحله اجرا درآمد، پشت ‌سر هم اتفاقاتی افتاد که به توافق ضربه زد؛ سفر سلیمانی به روسیه، گرفتن دو قایق جنگی آمریکایی (۲۲ دی ۹۴)، نوشتن مرگ بر اسرائیل روی موشک و... سفر آقای سلیمانی به روسیه، به اراده مسکو شکل گرفت، نه به اراده ما. ادعا می‌کنیم که آقای سلیمانی، پوتین را به جنگ کشید. اما پوتین تصمیمش را گرفته بود.».

این روایت غلط -که آمریکا را برای گردن‌کشی و گروکشی بیشتر در مذاکرات احیای برجام تشویق کرد- در حالی بود که خبرگزاری آسوشیتدپرس درباره سفر شهید سلیمانی به مسکو نوشته بود:

«دیدار مهم ژنرال سلیمانی با پوتین، نقشی مؤثر در نقش‌آفرینی روسیه در جنگ سوریه داشت. یکی از قدرتمندترین مقامات نظامی ایران، نشستی سه‌ ساعته را با پوتین داشت تا او را متقاعد کند. سلیمانی و پوتین، نقشه‌ها و عکس‌ها را بررسی کردند و به تبادل اطلاعات پرداختند. بررسی‌ها نشان داد گروه‌های ‌تروریستی، در صورتی که مسکو وارد عمل نشود، فعالیت‌شان را به نزدیکی روسیه در قفقاز گسترش خواهند داد. در این نشست درباره برنامه تشکیل یک مرکز مشترک تبادل اطلاعات میان عراق، سوریه، ایران و روسیه توافق شد. این نقش‌آفرینی، حاکی از نفوذ شدید ایران در منطقه است».

منبع: ايسنا

دیگر خبرها

  • پایان فرصت دولت بایدن برای گزارش به کنگره درباره اسرائیل
  • از مذاکره در تهران تا احیای برجام در واشنگتن؟!
  • سعید لیلاز: افشای فایل صوتی ظریف، عمدی بود
  • افشاگری تازه؛ پخش فایل صوتی جنجالی ظریف، عمدی و برای پالس به آمریکا بود!
  • اسلامی: ایران از برجام خارج نشده است/ سند راهبردی بیست ساله هسته‌ای را در دستورکار قراردادیم/ گروسی: باید شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم
  • فیلم| آمریکا از برجام خارج شده است و به تعهدات خود عمل نکرده است
  • امیرعبداللهیان: همکاری ایران و آژانس تحت تاثیر آمریکا قرار نگیرد
  • وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه بازدید از روند آماده‌سازی نمایشگاه کتاب تهران مطرح کرد؛باید فضای تبلیغی و محیطی تهران در قُرُق نمایشگاه بین‌المللی
  • دست پر ایران در سازمان همکاری اسلامی/ نشست دو روزه سازمان همکاری‌های اسلامی در گامبیا روز گذشته پایان یافت
  • نخستین واکنش یحیی السنوار به پیشنهاد مطرح شده در قاهره برای توافق